Ciekawostki i newsy, polecane miejsca i produkty
Ostatnie wpisy 01/02/17
W dawnych czasach kuchnia była prawdziwym centrum domowego życia – blisko pieca było bowiem najcieplej. Obecnie, choć rzeczywistość jest nieco inna, kuchnia nadal jest bardzo ważnym pomieszczeniem, które powinno być urządzone w sposób przemyślany. Zobacz, jaki materiał najlepiej wybrać na kuchenną podłogę!

Panele

Panele często są montowane w kuchniach typu open space, czyli będących połączonymi z salonem. Jednolita podłoga sprzyja harmonijnemu wyglądowi całości mieszkania oraz zwalnia nas z obowiązku dobierania odpowiedniego materiału, który dodatkowo pasowałby do podłogi w pokoju. Jeśli planujesz ułożyć w kuchni panele, wybierz te o wysokiej klasie ścieralności, które wytrzymają kontakt z wilgocią.

Płytki ceramiczne

Bardzo popularne rozwiązanie, posiadające niemało zalet. Są one niedrogie, odporne na ścieranie, a utrzymanie ich w czystości nie wymaga specjalnie skomplikowanych zabiegów ani drogich specyfików. Często bywają one jednak bardzo śliskie, przez co nie stanowią wykończenia zbyt przyjaznego małym dzieciom. Upuszczone na nie szklane przedmioty na ogół kończą swój żywot.

Naturalne drewno

Rozwiązanie, które z pewnością oczaruje osoby chcące żyć blisko natury, nielubiące sztucznych powierzchni. Drewno na kuchennej podłodze sprawia, że wygląda ona ciepło i elegancko zarazem. Taka podłoga wymaga jednak starannej pielęgnacji, aby zachować pierwotny wygląd. Drzewami, których drewno najlepiej sprawdzi się w kuchni, są dąb i buk. Warto rozważyć też niezwykle trwałe gatunki drzew egzotycznych.

Kamień

Bardzo praktyczny i wytrzymały, a do tego modny na Zachodzie. Naturalny kamień sprawia, że podłodze w kuchni niestraszne są upadające sztućce ani rozlane płyny. Dodatkowo, jest to materiał przyjazny środowisku, co na pewno przekona do niego ekologów. Najchętniej wykorzystywanymi surowcami są marmury oraz łupki.
Autor neron 03:13 02/02/17 | Komentarze (0)
Online: 0 Login i 19 Goście